×
登入 註冊

聯絡我們 關於我們
×
登入 註冊

聯絡我們 關於我們
×
 Hong Kong hk 香港 玩樂雜誌 【西環泳棚】西環泳棚交通介紹 | 文青打卡景點
ReUbird 活動雜誌   #拍拖好去處 #打卡好去處
【西環泳棚】西環泳棚交通介紹 | 文青打卡景點

西環泳棚點去?等小編帶你遊西環泳棚!


by Kayan

📷Travel |🐾Photography


出街玩想要新靈感?
全港18區好玩好食好去處推介,盡在ReUbird!

西環泳棚建立於六七十年代,因為當時公眾泳池未普及,所以居民就在這裡搭建竹棚,西環泳棚成為了當時市民游水的地方,亦係目前香港唯一的泳棚。而經過幾十年後,宜家的西環泳棚變成文青打卡熱門地點,都係instagram大熱的地方。歷史悠久的西環泳棚仲係保留住原本的面貌,大家都仲係可以來欣賞日落。今日小編就同大家介紹下西環泳棚點去,以及有咩玩啦!


西環泳棚點去? (附詳細交通方法)

西環泳棚,顧名思義梗係位於西環啦!位於港島最西邊的西環泳棚,其實交通都十分便利~


以下有幾種前往西環泳棚的交通方式:

方法一:地鐵+步行
搭乘港鐵港島線至堅尼地城站,於C出口沿科士街、加多近街、域多利道,行經廢料轉運站後直行,可達西環鐘聲泳棚入口,步行約需15~20分鐘。

方法二:地鐵+小巴
搭乘港鐵港島線至堅尼地城站,於A出口小巴士總站,搭54、58、59號綠Van,至「摩星嶺明愛賽馬會宿舍」站下車,落車後向反方向行小小即可達西環鐘聲泳棚入口。

方法三:的士
地點係西環域多利道404號附近


由於西環泳棚的入口就唔係特別明顯,所以大家要留意返路途中有冇見到呢塊牌,以免錯過了!


到達之後,就沿著綠色欄杆一直落去,如果見到分岔路都唔怕,因為都有路牌指示話返比大家知應該點行。

行行下,就會看到呢間簡陋鐵皮屋,係for之前游水的人沖洗同更換衣服的地方,呢度入面都有廁所,不過就有D簡陋啦!經過鐵皮屋再向下行,就會見到傳說中的西環泳棚啦!



西環泳棚注意事項

多數人來西環泳棚都少不免要影下相,但由於西環鐘聲泳棚打卡點只有一個,所以大家要比定D耐心等待排隊~不過平日或者朝早的時候人流應該會少D!

如果係夏天去的話,其實都幾熱下,所以一定要記得帶防曬同蚊怕水啦!同時,前往泳棚的階梯旁並無設置路燈,如果係接近傍晚前來就要記得帶照明設備lu~


如果係去西環泳棚游水,都要注意返呢度浪比較大,要注意安全!


西環泳棚個景咁靚,又可以影到靚相,點都要去下啦!唔知大家睇完呢篇文,又有冇對西環泳棚有多一份了解呢?




熱門文章




關鍵詞:
香港 【西環泳棚】西環泳棚交通介紹 | 文青打卡景點  香港   香港   香港