Whatsapp Share Whatsapp Share
× 搵活動夾時間神器 關於我們 到會美食 玩樂雜誌 登入 註冊
× 搵活動夾時間神器 關於我們 到會美食 玩樂雜誌 登入 註冊
×
 Hong Kong hk 香港 玩樂雜誌 【獨遊懶人包】一個人旅行必須要留意的9件事
ReUbird 玩樂雜誌  
【獨遊懶人包】一個人旅行必須要留意的9件事

一個人旅行唔洗驚,ReUbird為你提供幾個獨遊實用小tips,女仔都啱用架!


by Kayan

📷Travel |🐾Photography


一個人旅行似乎已經唔係咩新鮮事,上網book機票酒店,執好背囊,再攞個相機,第二日便可以出發。但出走之前,特別係獨遊嘅女仔,不妨留意一下以下幾個小tips~

1.選擇並了解目的地

揀一個啱自己旅行嘅目的地可謂十分重要。選擇目的地嘅時候不外乎要睇下當地治安情況、社會係咪穩定,同埋自己係咪負擔得起當地嘅物價水平。
決定出走之前,都可以學下一兩句當地語言,例如最常用的「你好」、「謝謝」同埋「再見」啦,去到目的地果陣都可以同到當地人溝通~ 除左語言,都要上網睇翻清楚當地嘅緊急求助電話,以防不時之需。
而最後一樣就係交通啦,獨遊次次搭的士都好貴,想慳錢又想體驗當地生活就要善用當地嘅公共交通工具啦。去之前可以了解當地交通方唔方便,有冇抵D又方便嘅pass買(尤其是係歐洲,買pass分分鐘抵過買單程票),同埋可以留意返首尾班車嘅時間,以免miss咗車返唔到去呀!



2.謹慎選擇住宿

自己一個旅行揀住宿嘅首要條件不外乎就係安全,而呢個時候就要善用評論功能啦!Book住宿之前記得睇下之前嘅住客嘅評論。睇完評論,就可以留意返間住宿嘅地址係咪近市中心,同埋果區治安狀況。而唔少人自己一個旅行果陣都會揀青年旅社,小編係度提提大家,部分青年旅舍係冇提供電梯架,如果你嘅行李係好大件又重嘅話,就要做好心理準備自己抬上樓啦!


而女仔都要留意返,部分青旅係冇提供風筒架!如果唔想帶風筒去旅行嘅女仔,就可能要朝早洗頭,或者睇下有冇咁好彩有roommates可以借比你啦!
而更加重要嘅係,留意返間旅舍有冇提供24小時check-in!小編試過book完之後先發現原來間旅舍係下晝3點先入得,而自己朝早10點就到達目的地,拍極門都冇人開,結果要自己一個拖住好重嘅gip係出面行,都辛苦架!

3.影印重要文件

出門在外,尤其是獨遊,最重要嘅貼身物品莫過於身份證、passport,同埋錢銀啦!而外出之前,不妨影印多幾份證件旁身,尤其是去D治安冇咁好嘅地方,例如扒手盛行嘅歐洲,touchwood一個唔好彩比人偷咗證件,帶咪影印本證件都起碼冇咁麻煩!



4.保持適當嘅警惕

雖然呢個世界上有好多好人,但壞人都唔少架!尤其是係歐洲地方,一個唔覺意就會比人偷野。係人多嘅地方,例如地鐵,如果唔想比人偷野,書包記得擺係前面呀!



5.與至親保持聯絡

自己一個去旅行,的確係好正,但係身邊嘅人都會擔心。獨遊時與至親保持聯絡,share旅遊經歷又好,send相比佢地又好,唔單可以開心share,一出咗事都會有個保障。




6.影相靠自己

相信唔少人去旅行果陣都會影好多靚相,獨遊果陣影風景固然容易,但係想幫自己影相就要比D心機啦!
你可以選擇自拍,但係相信有經驗嘅人都知道自拍始終有佢嘅限制,包括唔可以影到全景啦、影唔到自己想要嘅角度等等啦!
而都可以搵路人幫手影,但係揀路人果陣都要小心,尤其是係治安唔好嘅睇翻,一個唔好彩搶咗你部機就慘。小編就會建議揀返一D有小朋友嘅family,或者係同你一樣都係去緊旅行嘅旅客,被偷嘅機率會大大降低。
而如果你係對照片有份執著,一定要影到好靚嘅話,就可以係自備腳架啦!呢個亦係小編最常用嘅方法,但前提就係你要夠厚面皮,先可以係眾多旅客面前對住腳架係咁影相~



7.儘早返旅舍(尤其是獨遊女仔)

有D地方一到咗夜晚,人就會少咗,變相就會冇咁安全。尤其是係自己一個旅行的女仔,呢個時候最好都係早D返旅舍啦~如果真係好想欣賞當地夜景,又咁啱住青年旅社嘅都可以睇下識唔識到朋友可以一齊出去啦!小編係巴黎果陣,超級想睇巴黎鐵塔著燈果下,但又驚太夜返去危險,都好好彩識到個同樣都係自已一個旅遊嘅roommate一齊出去。




8.藥袋不能少

自己一個人旅行果陣最唔想遇到嘅就係生病。無論去長途旅行定短途,不妨都帶定個藥袋,以防不時之需。要照顧好自己嘅身體,先可以玩得開心架嘛!


9.買旅遊保險

你可以能話,我只不過係去觀光炸嘛,洗乜要買個成幾百蚊嘅保險呢!但係世事難料,你永遠唔會知道旅行果陣會發生D咩,加上係自己一個旅行,用錢買個安心,何樂而不為呢?




其實一個人旅行唔單淨係去玩,更加重要嘅係果份踏出自己comfort zone嘅勇氣同決心。經歷過一個人旅行之後,你可以能會愛上佢,又或者可能下次都唔會再試。不過都係果句,記得做足以上功課,好好enjoy你嘅旅程啦~


熱門文章




關鍵詞:
香港 【獨遊懶人包】一個人旅行必須要留意的9件事  香港   香港   香港