-

載入中...

 -

正在發出你的查詢...

Whatsapp Share Whatsapp Share
 -


正在發出...

× 搵活動夾時間神器 關於我們 到會美食 玩樂雜誌 登入 註冊
  Hong Kong hk 香港 玩樂活動 5個小改變 增加做事效率! 適合 0 至 100 人

5個小改變 增加做事效率!

更有效率 更快樂


Blogger:
Jessie

🌙 be crazy, be stupid, be silly, be weird 🌙


   (前往 Google Map)



番學番工可以有好大嘅成功感,亦都可以覺得好煩厭。有咁多個task要做,點解點做都好似愈嚟愈多野做咁。因為有啲習慣令你工作溫書時效率降低,未能完成要完成嘅task,導致成有工作學業壓力,之後變成一件厭倦嘅事。其實你係可以變得更有效率,以下分享5個小tips會讓你唔會再覺得做野好疲倦,唔會花太多時間係啲唔重要嘅事到,亦可以令你有成功就因為你完成你每日想做嘅事!

1. 定一個時間去睇電話 ( Whatsapp/ Email/ Inbox ) 
每日收到咁多notification,每有一個 noti 就即刻㩒入去睇除咗會用多咗時間之外,最重要係會阻礙你原本做緊嘅工作。本身你好專注做緊一樣野,但係因為收到 noti,你就走㩒個App,之後就好難去番原本你好專注個狀態。如果想做事更有效率,就關掉所有嘅 noti 唔好令到有一樣野打擾原本嘅效率。
我就每日set咗三個時間去check我個電話,第一次就係番到公司嘅時候check 下今日有咩task要做;第二次就係lunch time 之後;第三次就係放工之兩個鐘(咁就可以避免做溜野)


2. 即刻寫下突然想到的 Idea
我諗你都試過諗到一個idea,但過咗幾分鐘之後就諗極都諗唔番個idea係咩。所以一諗到個idea就要即刻寫低喇!最好就隨身帶住本小筆記,或者用電話 (Asana 係我最鐘意嘅App) 打低你諗到嘅野。寫低或者打低嘅目的係讓你嘅腦海可以記少一樣野。


3. 定一個「減壓」時間
雖然呢個聽落去有啲奇怪,但係如果你繼續諗點解有咁多野做嘅時候,倒不如用20分鐘時間比自己去減減壓,你可以係走廊行幾個圈、係自己個位到合起對眼休息一陣、可以嘅話離開自己個位一陣或者出街行一個圈。依個方法好有用㗎,我平時tea time個時就會離開自己個位,係沙發都發下夢,都係一種減壓方法!


4. Hea 得有效率
當我發現自己睇咗Facebook/ Instagram 半個鐘,我就會覺得自己好無用因為用咗半個鐘時間睇啲無聊野。所以之後當我想偷懶,我就會去睇啲平時我會睇嘅資訊,倒如HK01 嘅觀點、社區專題,時裝網站、運動片等等。好好運用你想hea嘅時間,睇一啲會令你開心有活力嘅資訊,之後做野又會再有效率。

*想plan 定週末去玩party room 玩就可以利用依段時間睇 https://reubird.hk/search/type/party-room


5. 每次 To-do List 只可以有5件事
我知我知⋯⋯ 咁多野做點樣可以淨係做5樣?但係每日試下只係專注係做5件事,你會迫自己分辨到邊啲先係重要,完成後就會覺得壓力減少了。

Reubird 係一個香港娛樂預訂平台,全港 No. 1 Partyroom 預約平台,擁有最多最齊嘅Party Room,有超過170間Party Room遍佈香港島九龍新界。

睇更多關於香港娛樂活動: https://reubird.hk/





你可能會喜歡以下其他推介 🤗 :

聯絡資料:

關鍵詞:
香港 5個小改變 增加做事效率!  香港   香港   香港